Mlinski Proizvodi

Brašna iz našeg mlina, sa tradicijom dugom preko 130 godina, poznata su i tražena podjednako na domaćem i inostranom tržištu.
Sentella brašna različitih karakteristika zadovoljavaju zahteve široke potrošnje, a istovremeno i potrebe pekarske, testeničarske i konditorske industrije.

Kapacitet mlina poluvisoke meljave od 250 tona prerađene i samlevene pšenice dnevno omogućava da kvalitetom i količinom zadovoljimo raznovrsne zahteve naših kupaca.

Proizvodnim procesom mlevenja i frakcionisanja u našem mlinu trenutno proizvodimo 12 različitih mlinskih proizvoda koje isporučujemo u 7 različitih veličina pakovanja.

Namensko brašno T-400 oštro

Ovo brašno blago žućkaste boje i oštre granulacije (pod prstima se osećaju krupnije čestice brašna), dobija se usitnjavanjem pšenične krupice. Testo izrađeno od ovog brašna je elastično, ne puca i veoma je meko. Preporučujemo ga za pripremanje biskvitnih testa, torti, raznih lincer testa, čajnih peciva, odnosno za sve one poslastice kod kojih se kao sredstvo za narastanje testa koristi prašak za pecivo.

Namensko brašno T-400 glatko

Izrazito bela boja i fina granulacija (mekano pod prstima) glavne su karakteristike ovog brašna, jer se izdvaja iz centalnih delova pšeničnog zrna. Testo izrađeno od ovog brašna ima finu strukturu. Naša preporuka je da ga koristite za pripremanje mlečnih peciva, palačinki, peciva od fermentisanog testa kao što su krofne, mekike, panceroti itd. gde se kao sredstvo za narastanje testa koristi kvasac i gde se istovremeno zahteva i bela boja testa. Može da se koristi i za izradu domaće testenine.

Pšenično brašno T-500

S obzirom da u sastavu sadrži i brašna iz perifernih delova zrna pšenice, ovo brašno bele boje je za nijansu tamnije od Namenskog brašna T-400 glatko. Zbog većeg sadržaja mineralnih materija, masti i proteina nutritivno je vrednije. Testo napravljeno od ovog brašna grublje je strukture i najpogodnije je za proizvodnju belog hleba. Dobrodošlo je i u receptima za pripremanje sitnih slanih i slatkih peciva, testa za pice, štrudle, tj. u receptima za kolače gde se kao sredstvo za narastanje koristi kvasac. Pogodno je i kao ugušćivač za prelive i umake.

Pšenično brašno T-850

U narodu poznato i kao polubelo brašno. Karakteriše ga visok sadržaj mineralnih materija, masti, proteina, vitamina i celuloznih vlakana, što ga čini nutritivno vrednijim od svih tipova belog brašna. Koristi se za proizvodnju polubelog hleba i peciva.

Namensko brašno za konditorsku industriju T-500 glatko

U konditorskoj industriji ovo brašno se koristi za proizvodnju vafla (oblatni). Karakteriše ga bela boja i fina granulacija (maksimalno 5% iznad 150 μm), koja omogućava veću moć upijanja vode, usled veće i specifične površine čestica.

Namensko brašno za konditorsku industriju T-500 oštro

Tvrdi keks, čajna peciva, trajna slana i slatka peciva, kao i biskviti, najukusniji i najlepši su ukoliko su napravljeni od ovog brašna. Oštra granulacija (minimium 20% iznad 150 µm ), uzrokuje manju moć upijanja vode i time obezbeđuje gotov proizvod odgovarajućeg kvaliteta.

Pšenični griz T-400

Bez njega detinjstvo ne bi bilo kompletno, a nedeljni ručkovi bili bi dosadni. Sentella pšenični griz je odličan za pripremu raznih kašica za decu, za kohove, za pripremu kremova za kolače, za knedle itd.

Pšenična krupica T-400 za proizvodnju testenine

Osnovna sirovina za proizvodnju svih Sentella testenina, nastala u našem mlinu, garantuje kvalitet naših proizvoda.

Pšenično stočno brašno

Dobija se kao nusproizvod u proizvodnji brašna, sadrži  najmanje 12% proteina, 30% skroba, dok je sadržaj celuloze maksimalno 8%. Može se koristi direktno za ishranu životinja, a takođe i za pripremu raznih vrsta koncentrata za ishranu stoke jer predstavlja odličnu podlogu za kompleksne krmne smeše.

Pšenične mekinje

Iako su zapravo nusproizvod pri proizvodnji brašna, nutritivno su veoma bogate. Imaju veliku spobosbnost bubrenja. Mekinje su našle svoje mesto u pekarskoj industriji kao dodatak hlebu i pecivima, rado ih koriste pobornici zdrave ishrane, a koristi se i za ishranu životinja.